EFT

  • Naam: Emotional Freedom Technique (EFT)
  • Helpt bij: Traumatische, schokkende ervaringen, belemmerende overtuigingen, fobie├źn, angsten, verslavingen rouwverwerking.
  • Methode: EFT is een snelle methode/technieken om remmingen, angsten en andere negatieve of ongewenste emoties of overtuigingen kwijt te raken.
Wat is EFT?

EFT (emotional freedom technique) is een interventietechniek gericht op het loslaten/laten uitdoven van gevoelens, emoties, fysieke klachten die vaak gebaseerd zijn op een belemmerende overtuiging of ervaring.

EFT bestaat uit het kortdurend zachtjes kloppen op een 10-tal punten op je lichaam (zie lijst), terwijl jouw aandacht is gericht op de klacht, emotie of ervaring die je wenst te veranderen. Het energiesysteem is het meridiaansysteem zoals dat ook wordt gebruikt in de accupunctuur en de shiatsu. De punten waarop geklopt wordt met de EFT liggen op het begin- of eindpunt van die meridianen. Hierdoor komen de energiebanen weer in balans en is het negatieve gevoel of de emotie opgelost en losgekoppeld van de gebeurtenis of herinnering. Het basisuitgangspunt van EFT is dat alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het lichaamsenergiesysteem.

EFT is ontwikkeld door Dr Roger Callahan (klinisch psycholoog) in de jaren 80 en is verder uitgewerkt en verfijnd door Gary Craig. (voor meer info www.eftuniverse.com )

EFT werkt opmerkelijk zacht, goed, snel en het effect is over het algemeen blijvend. Ook kan EFT als zelfhulpmiddel gebruikt worden, voordeel hiervan is dat je ook thuis verder kunt kloppen op emoties en herinneringen, zodat je zelfredzaamheid vergroot wordt.

Bij welke klachten kun je EFT gebruiken:

Als je last hebt van negatieve, beperkende emoties of overtuigingen zoals:
- Ik ben het niet waard, ik tel niet mee
- Ik ben niet aantrekkelijk, ik ben te dik, ik ben te dun
- Ik ben daar te verlegen voor, ik heb last van blozen
- Ik ben snel geïrriteerd
- Ik durf niets te zeggen
- Daar ben ik te dom voor, dat kan ik niet, dat durf ik niet

Als je last hebt van (on)bewuste herinneringen aan nare en vervelende gebeurtenissen, zoals:
- Kindermishandeling (lichamelijk en emotioneel) en seksueel misbruik
- Ongevallen
- Operaties
- Scheiding
- Oorlogsherinneringen
- Huiselijk geweld, ruzies, vechtpartijen

Als je last hebt van (chronische) klachten en ziekten zoals:
- Hoofdpijn en migraine
- Oververmoeidheid/burn-out
- Depressieve klachten
- Angststoornissen, PTSS, fobieen
- Rugpijn, reuma, nekpijn
- Rook-, alcohol-, eetverslavingen
- Darmklachten

    Downloads

    Werkwijze EFT
    Oefening 'Vrede met jezelf'